sunnuntai 22. syyskuuta 2024

Hortonomi opinnot

 Aloitin elokuun lopussa Hortonomin AMK-opinnot ja oon ollu niin onnellinen että ei muuta voi pyytää. 




Alkuun jännitin tosi paljon mitä on alottaa opinnot näin pitkä ajan jälkeen, merkonomin tutkinto tossa välissä oli niin ”helppo” etten laske sitä oikeesti kouluksi. 

Mut kun pääsin ekan kerran koululle niin kaikki vaan loksahti paikalleen. Tuntu kun olisin kotona. Vaikka aikatauluja on paljon, tieteellisten nimien pänttäämistä ja koneella istumista, tää on just sitä mitä haluun seuraavaksi tehdä. 


Miks just hortonomi? Ja miks vaihtaa tuttua ja turvallista kampaajantyötä? 

No ensinnäkin kampaajan työt on edelleen ihanaa, mutta mun kroppa ei oo samaa mieltä. Kaikki alko noin 8 vuotta sitten kun aloin saada oireita ammoniakista ja jouduin vaihtaa värisarjaa. No nyt sit on tullu muitakin oireita, tiedä sitten onko hajusteet vai mikä nyt reagoi, mutta en halua pelätä että jonain päivänä en voikaan mennä töihin. Joten opinnot oli vähän niinku ”pakko” alottaa. 

Mut miks hortonomi? 

Mun oman pihan myötä oon enemmän ja enemmän kiinnostunut kasveista ja pihanhoidosta. Miksi siis ei tekisi intohimosta työtä? Minä teen, niinkuin kampaajan työ tämäkin työ tulee olemaan todella lähellä sydäntä. 

Nyt jo huomaan kun odottaa seuraavaa lähijaksoa koulussa ja haluu kokoajan oppia lisää ja lisää. 

Kerron itse hortonomin työstä ja mitä kaikkea se sisältää toisessa julkaisussa. Tämä on enemmän fiilistelyä tästä uudesta elämänvaiheesta. 




Mitä tähän mennessä koulussa on opittu? 

Paaaaljooon kasveja. Alusta saakka ollaan tosi tiuhaan tahtiin käyty läpi eri kasvilajeja ja niiden tieteellisiä nimiä, eli latinankielisiä nimiä. Se onkin ollut yllättävän mielenkiintoista kun huomaakin että mähän muistan nää. Ja kokoajan enenmmän ja enemmän tunnista erilaisia kasveja. 

Kasvien lajeina on opeteltu niin puista, pensaista, perennoista, hedelmäpuista, marjapuista, vihanneksia ja yrttejä sekä rikkakasveja. Listat on pitkiä ja vaikeita sanamonstereita mutta silti niin koukuttavaa. 


Tenttejäkin on ollut jo kaksi. Toiisesta en päässy läpi, jäi vain 4 pistettä vajaaksi, mutta toisesta pääsin heti ja vielä hyvällä arvosanalla. 

No tulevalla viikolla onkin sitten vuorossa taas kaksi tenttiä, uusintatentti ensimmäisestä ja toisessa on aiheena marjat ja hedelmät. 

Pidetään peukkuja että molemmista pääsisin läpi.




Ollaan myös tehty paljon erilaisia tehtäviä ja tutustuttu niin säädataan kuin maa-analyyseihin. Tää työ on niin monipuolinen, että koulutuskin on todella laaja. 

Ryhmätyönä ollaan päästy tekemään sokerimaissin viljelysuunnittelmaa Lepaalle, mikä on ollu ihan super mielenkiintoista. Siitä sainkin idean että ensi vuonna koitan kasvattaa omalla pihalla sokerimaissia. 

Mahtavaa kun koulusta saaman opin voi suoraan hyödyntää omalla pihalla. 

Jos sä tarviit apua jossain kasvintunnistuksessa tai vinkkejä pihanhoidossa, mulle voi laitta instagramissa viestiä. Jos en osaa vastata ni mä selvitän koulussa vastauksen siihen. 


Ihana ku luit ja oot mukana mun matkalla kohti uutta. Kirjottelen taas toivottavasti pian. 




Hortonomi opinnot

 Aloitin elokuun lopussa Hortonomin AMK-opinnot ja oon ollu niin onnellinen että ei muuta voi pyytää.  Alkuun jännitin tosi paljon mitä on a...